marți, 14 aprilie 2009

Despre frică sau teamă !


Unul din cele mai parşive sentimente pe care le încearcă omul de-a lungul vieţii sale este frică ! Deşi este un sentiment pe care oricine îl urăşte, totuşi el este primit şi trăit destul de des de noi,de multe ori fără să ne dorim acest lucru ! Deşi nu sunt creştin ,ci liber cugetător,dar ştiind că majoritatea romanilor mei sunt creştini prin botez,ortodocşi sau catolici,trăirea după preceptele creştine nefiind neapărat primul deziderat din viaţa lor şi din câteva puncte de vedere foarte bine ca  e aşa,iar mulţi alţii au ales să trăiască după un cod creştin strict,mă refer la creştinii din cultele protestante,cel puţin în teorie,am ales versete din Biblie care să-i îndemne să nu lase acest sentiment să-şi facă efectele în ei ! Încep cu 1 Ioan 4:18 În dragoste nu este frică; ci dragostea desăvârşită izgoneşte frică; pentru că frica are cu ea pedeapsa; şi cine se teme, n-a ajuns desăvârşit în dragoste.După cum ştiu cei care au studiat Biblia ,aici nu este vorba despre sentimentul de dragoste ci despre Dumnezeu ,aşa cum îl văd creştinii . Este un verset foarte bun care ne arată că cei care trăiesc în Dumnezeu şi cu gândul la Dumnezeu ,nu trebuie să aibă frică de nimic ,nici măcar de Dumnezeu,Dumnezeu nedorind,după părerea mea şi a multora care gândesc ca mine, să ne fie frică de El ,ci să-I respectăm legile şi să-L respectăm .Dumnezeu nu are contracandidaţi în lumea creată de El,nici fiinţe care să-i conteste autoritatea,cei care o fac izbindu-se mai devreme sau mai târziu de legile sale neschimbătoare,scrise sau nescrise !Alte versete foarte bune: Romani 8:14 Căci toţi cei ce sunt călăuziţi de Duhul(Spiritul) lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu. 
Romani 8:15 Şi voi n-aţi primit un duh (spirit interior) de robie, ca să mai aveţi frică; ci aţi primit un duh (spirit) de înfiere, care ne face să strigăm: "Ava! adică: Tată!" 

Romani 8:16 Însuşi Duhul adevereşte împreună cu duhul nostru că suntem copii ai lui Dumnezeu. sau

Proverbele 29:25 Frică de oameni este o cursă (pentru suflet ,n.a), dar cel ce se încrede în Dumnezeu n-are de ce să se teamă. sau

2 Timotei 1:7 Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă. 

 Acestea sunt doar câteva dintre versetele care va învăţa să alungaţi acest afect,acest sentiment atunci când din motive raţionale sau nu ,vă încearcă ! Învăţaţi să luptaţi împotriva fricii ca şi cum ar fi vorba de o boală,făcând exact fapta pe care v-o interzice sau sugerează să nu o faceţi atunci când ea este corectă,morala,etica în acea situaţie ! Toţi admiram caracterele cărora nu le e teamă de infractori ,de persoane brutale,de şefi incorecţi,care le zâmbesc în nas ,în ciuda eventualelor consecinţe nedorite fizice sau de altă natură,care îi aşteaptă când fac asta ! Mulţi din teamă ajung să fie dezamăgiţi de felul lor de a fi şi să se desconsidere,să se dispreţuiască pentru că în anumite situaţii când puteau să acţioneze cu mai mult curaj ,nu au făcut-o ! Niciodată nu e prea târziu să învăţăm această trăsătură de caracter ,curajul ,lăsând la o parte laşitatea,teama de a fi loviţi sau pedepsiţi ,atunci când cu mult curaj luăm atitudine împotriva unor oameni brutali sau nedrepţi sau imorali !Poate în drumul nostru nu vom găsi atât de mulţi oameni care să ne sprijine,care să ni se alăture,care  să ne aprobe măcar,dar din dragoste pentru noi,pentru un caracter de care să fim mândri ,de ce să nu încercăm ? Nu cred că există sentiment mai minunat ca acela de a te uita în oglinda sufletului ,la orice oră şi să fii mândru (a) de ceea ce eşti ,de ceea ce faci şi de modul cum reacţionezi ,în special în situaţii în care alţii renunţa sau se lasa intimidaţi sau speriaţi ! Nu e uşor ,dar e unul dintre eforturile care are cea mai mare satisfacţie interioară ,mândria sănătoasă de sine !


Niciun comentariu: