luni, 13 iulie 2009

Despre cele 7 păcate capitale!

                                                 Pieter Brugel -Cele sapte pacate


      Aproape toţi oamenii au reguli, principii, după care se conduc în viaţă! Sunt reguli care au în centru ori eul nostru, ori persoanele din jurul nostru, ori Biserica, ori prietenii, ori soţia sau soţul, ori averea, ori cariera, ori familia, ori plăcerile, ori excursiile, de la persoană la persoană, fiecare are reguli de viaţă care gravitează în jurul unui centru de referinţă!
      Întotdeauna principiile, regulile de viaţa vor avea o caracteristică aparte, ori vor fi îndreptate spre propria persoană, ori spre cei din jur, vor fi principii în urma cărora ori se încearcă să se construiască ceva, ori să se distrugă ceva! Toţi am auzit de cele şapte păcate capitale: mândria, invidia, desfrânarea, lăcomia, mânia, iubirea de bani, lenea! Să le luăm pe rând!
    Dacă îmi place ceva mult la creştinii adevăraţi este aceasta îndreptare a laudei spre Isus sau Dumnezeu, când sunt lăudaţi pentru ceva! Pe principiul „orice ni se dă bun şi orice dar desăvârşit este de sus, pogorându-se de la Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare " (Iacov 1.17), aceştia deviază laudele spre Dumnezeu sau Iisus care le-au fost sursă şi inspiraţie! Ce face acest principiu în caracterul cuiva, dacă este aplicat sau urmat cu scrupulozitate? Îl fereşte de mândrie! Trebuie să recunoaştem că sunt persoanele care ne plac cel mai puţin şi anume, oamenii îngâmfaţi, mândri, aroganţi, înfumuraţi!
    E o diferenţă între a fi mândru de ceva bun ce ai realizat, dar dacă îi mulţumeşti lui Dumnezeu, pentru sănătate, inspiraţie, forţa de muncă nu faci decât să întregeşti acest tablou frumos al creării a ceva bun în afara ta, în activitatea ta sau în caracterul tău!
    Apropo de mândrie, am citit ceva amuzant despre Gigi Becali, asta referitor la orgoliul său deja proverbial: „ Doar punctele de la „ i " au voie să stea deasupra lui Gigi Becali " sau „ La şcoală, profesorul trebuia să ridice mâna pentru a vorbi cu Gigi Becali "!
    Să trecem la INVIDIE! Un alt defect de caracter, acest sentiment face ca oamenii care îl au să fie la fel de urâţi ca primii ! Deşi am fost creaţi să ne bucurăm fiecare de calităţile, darurile pe care Dumnezeu le-a pus în fiecare dintre noi, mulţi oameni cu sufletul mic sau bântuiţi de înfumurare sau frustraţi că nu au cu ce să se laude, îi invideaza pe toţi cei care reuşesc într-un domeniu, reuşesc să facă ceva, sunt mai buni, mai curaţi, mai corecţi, mai talentaţi decât ei ! E un sentiment care, lăsat în sufletul nostru, produce mutaţii grave, soarta acestor nefericiţi fiind, în ultimă instanţă, nebunia, şi totul, din dorinţa de a străluci şi ei cumva şi de a fi apreciaţi de lumea din jurul lor! Sunt de compătimit! Pentru că nu atât faptul că şi un zâmbet la un moment potrivit ne poate schimba o zi şi, pentru a zâmbi, nu-ţi trebuie eforturi prea mari, ci faptul de a invidia pe cei din jur te autoexilează în lumea ta mică şi nefericită! Să încercăm să omorâm sau să ignorăm acest sentiment cu toată forţa când îl vedem sau simţim în noi, să credem din toată inima că fiecăruia i-a dat Dumnezeu un dar şi, poate, doar acela de a zâmbi frumos, deschis, curat, celorlalţi! Astfel de oameni sunt o lumină pentru suflet şi atunci când îi vedem, oricât am fi de supăraţi, parcă ceva se întâmplă înăuntrul nostru şi lumea din jur se schimbă ! Să ne amintim de zâmbetul copiilor, de râsetele lor, de râsetele adolescentelor sau iubiţilor fericiţi din parcuri, de bunătatea de pe faţa bunicilor noştri şi să uităm invidia şi motivele de invidie, oricât de drepte, din punctul nostru de vedere ar părea!
    Despre facerea din bani a unui idol, nu trebuie să vorbim prea mult! Toţi urâm bogăţii care au făcut bani ilegal, furând sau înşelând, aşa că a urî acest păcat e ceva normal! O glumă tot cu Gigi Becali (râdem şi noi de defectele lui, că tot râde el prosteşte în rest): „Sunt lucruri pe care doar Gigi Becali le poate cumpăra, pentru toate celelalte există MasterCard! "
    Desfrânarea e un păcat foarte complex! Suntem tentaţi în tinereţe, mai ales tinerii, să ne arătăm valoarea de „ masculi " prin numărul celor cu care am făcut dragoste (dacă dragoste se poate numi ce facem, mai degrabă, sex ) ! Aceasta risipire a sentimentelor poate duce mai târziu la blazare sau la ideea că nu poţi decât să te îndrăgosteşti, niciodată să iubeşti! Se spune că pentru ca o căsătorie să dureze, trebuie ca cei doi să fie formaţi sufleteşte, spiritual şi din punctul de vedere al carierei, căsătoriile bazate pe aşa zise complementarităţi, nu au întotdeauna acele rate de succes, precum li se face reclamă în lume! De aceea, concentrarea în tinereţe pe modelarea unui caracter frumos, a unei cariere normale şi mai puţin pe risipirea energiei şi sentimentelor în orice fată de care ne-am îndrăgostit din diferite motive, că e frumoasă, că arată bine, că e deşteaptă sau dorită de mulţi bărbaţi, că e inaccesibilă sau prea accesibilă, oricare ar fi motivul, sfatul rămâne!
    Cele mai durabile căsătorii sunt între cei care au caracterul format, o carieră deja conturată şi foarte puţine nevoi de complementaritate decât poate doar acelea fireşti, lăsate de Dumnezeu şi anume crearea unei familii cu persoana pe care o iubim, o simţim potrivită să fie mama copiilor noştri şi partenera noastră de viaţă toată viaţa! Pentru că nu se întâmplă aşa şi rata divorţurilor este atât de mare, este în mare parte vina noastră şi pentru că speranţele în mântuire( în ieşirea din problemele de până atunci ) din partea partenerului său (partenerei ) sunt foarte mari la mulţi dintre noi şi cum, de obicei, ne găsim jumătăţile cu aceleaşi lipsuri ca şi noi, cu timpul acestea se pot acutiza şi termina în divorţuri dureroase! De aceea creştinii au aici iar un atu foarte puternic şi anume un centru Iisus sau Dumnezeu de la care fiecare se încarcă şi încearcă să-i copieze modelul altruist, dezinteresat de dragoste pentru cel de lângă el!
    Lăcomia e iar e un păcat pe care îl urâm cu toţii la ceilalţi şi suntem mai toleranţi decât ar trebui când îl avem noi! Toţi ne tolerăm apetitul pentru mâncare sau maşini sau lucruri frumoase, pentru electronice sau componente de calculator, pentru cărţi, pentru pantofi, haine frumoase sau bijuterii, în cazul femeilor ! Ne dorim tot ce e bun în lumea asta, dacă se poate cât mai repede şi în cât mai mare cantitate din toate domeniile!
    Iar creştinii au aici o grămadă de exemple şi versete cu care îşi temperează pornirile! Dau câteva:
  
 1 Petru 3:3 Podoaba voastră să nu fie podoabă de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, 
 • 3:4 ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu.
 • Proverbe 25:16 Dacă dai peste miere, nu mânca decât atât cât îţi ajunge, ca să nu ţi se scârbească şi s-o verşi din gură.
 • Proverbe 1:19 Aceasta este soarta tuturor celor lacomi de câştig: lăcomia aduce pierderea celor ce se dedau la ea
 • Proverbe 15:27 Cel lacom de câştig îşi tulbură casa, dar cel ce urăşte mita va trăi
 • Proverbe 23:1. Dacă stai la masă la unul din cei mari, ia seama ce ai dinainte:
 • 2. Pune-ţi un cuţit în gât, dacă eşti prea lacom.
 • 3. Nu pofti mâncărurile lui alese, căci sunt o hrană înşelătoare.
 • 4. Nu te chinui ca să te îmbogăţeşti, nu-ţi pune priceperea în această.
 • 5. Abia ţi-ai aruncat ochii spre ea şi nu mai este; căci bogăţia îşi face aripi, şi, ca vulturul, îşi ia zborul spre ceruri.
 • Proverbe 28:25 Cel lacom stârneşte certuri, dar cel ce se încrede în Domnul este săturat din belşug.
        Despre lene doar câteva proverbe:
 • Proverbe 19:15 Lenea te cufundă într-un somn adânc, şi sufletul molatic suferă de foame
 • Lenea e la om că ruginea la fier!
 • Leneşul când se scoală pare că are ouă în poală!
    Şi închei cu mânia! Toţi care au studiat acest sentiment sau l-au simţit pe pielea lor sau e o parte nefericită a caracterului lor, ştie ce cantităţi imense de energie vitală se descarcă în câteva secunde sau fracţiuni de secundă, atunci când ne enervăm, deci acest sentiment dacă e păcătos, în primul rând, este pentru imensele cantităţi de energie pe care le consumă în schimbul unor rezultate foarte modeste sau chiar negative! Acest sentiment chiar dacă e justificabil în cazul unor nedreptăţi pe care le observăm în jurul nostru, ca mod de manifestare e unul dintre cele mai proaste! Nu degeaba atât de multe căsătorii s-au destrămat din cauza unor bărbaţi violenţi sau femei isterice! Oriunde apare acest sentiment şi nu e controlat are manifestări explozive, ducând până la atentate criminale sau chiar genocid! E un sentiment foarte periculos şi foarte parşiv! Ca şi îngâmfarea sau desfrânarea l-aş număra printre trăsăturile de caracter de bază ale dracului (spiritelor întunecate), nu atât ca stare normală de a fi, ci ca sentiment prin care obţine cele mai mari avantaje de la noi!
    Cam atât despre cele 7 păcate capitale! Voi continua cu alte sentimente la fel de parşive care ne bântuie spiritul şi împotriva cărora trebuie să luptăm cu toată forţa Conştiinţei şi Spiritului Sfânt, dat nouă în ajutor !

Niciun comentariu: