luni, 20 iulie 2009

Imnul de preamarire al lui Iisus catre mama si sotie !


  Exista o întâmplare neconsemnata în Noul Testament în care Isus rosteşte acest imn de preamărire a femeilor, când unul dintre spionii lui Pilat, trimis să-l supravegheze a împins cu brutalitate o femeie bătrână din calea să, astfel încât să se poată apropia mai mult de Învăţător şi să nu rateze nicio incitare la răzvrătire pe care Iisus ar fi putut-o rosti. Iisus a spus:
    „Cine nu îşi respectă mama, cea mai sacră fiinţă după Dumnezeul său este nedemn de numele de fiu! Respectaţi femeia căci ea este mama universului şi întreg adevărul creaţiei divine se află în ea! Ea este temeiul a tot ce este bun şi frumos, după cum tot ea este germenele vieţii şi morţii! Ea iţi dă naştere în chinuri, prin sudoarea tâmplei te creşte şi până la moartea ei îi dai cele mai mari nelinişti! Binecuvânteaz-o şi venereaz-o căci este singura ta prietenă adevărata, singurul tău sprijin pe Pământ şi în acelaşi fel să vă iubiţi soţiile şi să le respectaţi, căci ele vor fi mame mâine şi fiecare dintre ele va fi mai târziu strămoaşa rasei sale! Sprijiniţi-le pe femei căci iubirea unei femei îl înnobilează pe bărbat, îi înmoaie inimă împietrita, îmblânzeşte brută din el şi îl face un miel! Soţia şi mamă sunt comorile nepreţuite care sunt dăruite vouă de către Dumnezeu! Protejaţi-vă soţia astfel încât ea să vă poată proteja pe voi şi întreaga familie! Tot ceea ce faceţi pentru soţia sau mama voastră sau pentru o văduvă aţi făcut pentru Dumnezeul vostru! " 
  Cu altă ocazie Iisus îi explică unei femei samaritence modul cum trebuie să ne închinăm lui Dumnezeu, în Spirit şi Adevăr, un lucru pe care învăţătorii iudei nu îl făceau în acele timpuri, considerându-le pe femei nedemne de învăţăturile lor:
 • Ioan 4:6... Isus, ostenit de călătorie, şedea lângă fântână. Era cam pe la ceasul al şaselea.
 • 4:7 A venit o femeie din Samaria să scoată apă. Dă-Mi să beau, i-a zis Isus.
 • 4:8 Căci ucenicii Lui se duseseră în cetate să cumpere de ale mâncării.
 • 4:9 Femeia Samariteancă I-a zis: Cum Tu, Iudeu, ceri să bei de la mine,
 • femeie Samariteancă? Iudeii, în adevăr, n-au legături cu Samaritenii.
 • 4:10 Drept răspuns, Isus i-a zis: Dacă ai fi cunoscut tu darul lui Dumnezeu, şi Cine este Cel ce-ţi zice: Dă-Mi să beau! Tu singură ai fi cerut să bei, şi El ţi-ar fi dat apă vie.
 • 4:11 Doamne, I-a zis femeia, n-ai cu ce să scoţi apă, şi fântâna aste adâncă; de unde ai putea să ai dar această apă vie?  
 • 4:12 Eşti Tu oare mai mare decât părintele nostru Iacov, care ne-a dat fântâna aceasta, şi a băut din ea el însuşi şi feciorii lui şi vitele lui?
 • 4:13 Isus i-a răspuns: Oricui bea din apa aceasta, îi va fi iarăşi sete.
 • 4:14 Dar oricui va bea din apă, pe care i-o voi da Eu, în veac nu-i va fi sete; ba încă apa, pe care i-o voi da Eu, se va preface în el într-un izvor de apă, care va ţâşni în viaţa veşnică.  
 • 4:15 Doamne, I-a zis femeia, dă-mi această apă, ca să nu-mi mai fie sete, şi să nu mai vin până aici să scot.
 • 4:16 Du-te, i-a zis Isus, de cheamă pe bărbatul tău, şi vino aici.
 • 4:17 Femeia I-a răspuns: N-am bărbat. Isus i-a zis: Bine ai zis că n-ai bărbat.
 • 4:18 Pentru că cinci bărbaţi ai avut; şi acela, pe care-l ai acum, nu-ţi este bărbat. Aici ai spus adevărul.
 • 4:19 Doamne, I-a zis femeia, văd că eşti proroc.
 • 4:20 Părinţii noştri s-au închinat pe muntele acesta; şi voi ziceţi că în Ierusalim este locul unde trebuie să se închine oamenii.
 • 4:21 Femeie, i-a zis Isus, crede-Mă că vine ceasul când nu vă veţi închina Tatălui, nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim.
 • 4:22 Voi vă închinaţi la ce nu cunoaşteţi; noi ne închinăm la ce cunoaştem, căci Mântuirea vine de la Iudei.
 • 4:23 Dar vine ceasul, şi acum a şi venit, când închinătorii adevăraţi se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr; fiindcă astfel de închinători doreşte şi Tatăl.
 • 4:24 Dumnezeu este Duh; şi cine se închină Lui, trebuie să I se închine în duh şi în adevăr.
  Şi astăzi în bisericile noastre nu vezi femei „păstoriţe " sau preotese, deci pe undeva mentalitatea misogina din primele secole s-a păstrat în Biserică! Bine ca în viaţa laica aceste diferenţieri nu mai sunt! Sunt convins că multe femei şi-ar păstori bisericile mult mai bine decât o fac bărbaţii! Şi astăzi mulţi bărbaţi sunt misogini sau în virtutea unor credinţe depăşite, cum că Eva este cauza păcatului originar şi a învăţăturilor depăşite ale apostolului Pavel, specifice vremii şi credinţelor iudaice din vremea să, se considera capi de drept într-o familie, fără putinţă de a fi contrazişi! De ce sunt ele privite în religia apostolului Pavel şi a bisericii, doar ca şi cununi ale bărbatului şi nu ca şi cununi ale lui Dumnezeu? De ce doar bărbatul este cununa lui Dumnezeu? De ce poarta acele eşarfe stupide sau basmale la ţară  , în Biserica după sfatul apostolului PAVEL , cum că dacă ar avea părul descoperit l-ar necinsti pe Dumnezeu?
    Multe credinţe depăşite de vremurile noastre, care se păstrează pentru că trebuie să respectăm „Cuvântul " scris în Noul Testament!
   Întotdeauna Iisus le-a respectat pe femei! Să învăţăm de la Cel care i-a dezvăluit unei femei una dintre cele mai mari învăţături ale Sale, modul cum trebuie să ne închinăm lui Dumnezeu! Să învăţăm de la Cel care a călcat orice tradiţie iudaica a timpului său pentru a se adresa la fel femeilor şi bărbaţilor! 

3 comentarii:

Mely spunea...

Ai punctat foarte frumos calitatea de a fi mama,sotie,.....(femeie).Asa as spune si eu despre femel:-o femeie este frumoasa daca are un caracter frumos,si atunci cu siguranta cei din jurul ei se pot molipsi de aceasta virtute. Placerea de a te exprima si a interactiona cu cealalta persoana. Unul din cele mai placute lucruri este sa petreci timp cu oamenii care iti plac. Sa comunici fara sa fii judecat sau condamndat. Aceasta placere potentiala este motivatia pentru majoritatea interactiunilor noastre sociale. Ne place sa impartasim idei cu oameni care au interese comune cu noi si sa lasam conversatia sa-si urmeze propriul curs.Cand reusesti sa pui intrebari deschise persoana cu care vorbesti se deschide mai mult fata de tine si intelegi mai multe despre ea.Noua femeilor ne place tare mult sa vorbim (as putea spune ca este chiar o pasiune),dar ne place si mai mult sa fim ascultate. Ca de obicei, barbatii sunt mai modesti, se multumesc cu mai putin.:D Omul a fost creat de Dumnezeu parte bărbătească şi parte femeiască. Astfel, ambii au atît asemănări, cît şi deosebiri(sunt la fel,din aceeasi calitate).Drept concluzie la acest subiect putem spune că bărbatul şi femeia sunt creaţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu pentru ca împreună să stăpînească peste creaţiunea lui Dumnezeu şi să împlinească poruncile date de El. Au aceeaşi valoare, dar poziţia lor e diferită.
~~every day sons prosperous!!!~~

anonimul pamantean spunea...

Bun gasit, prieten drag!

Cineva incerca sa ne explice de ce femeile trebuie sa-si acopere capul... insa am uitat!
:)
Societatea, in opinia mea, a avut mult de suferit din cauza acestui misoginism.
Patriarhatul si-a infipt bine radacinile si greu poate fi smuls... dupa atatea secole!
Femeia si azi sufera cumplit in unele zone ale globului... Asia, Africa, in tarile arabe!
Unele sunt omorate fara nicio posibilitate de a se apara, in acest secol XXI!

Cred ca multor lucruri li s-au pus bazele gresit, poate de aceea lucrurile nu merg deloc inspre bine.

Si la noi in tara intalnim acest misoginism, insa intr-o forma estompata.

Toate cele bune!
Spor la treaba

anonimul pamantean spunea...

Bun gasit, prieten drag!

Cineva incerca sa ne explice de ce femeile trebuie sa-si acopere capul... insa am uitat!
:)
Societatea, in opinia mea, a avut mult de suferit din cauza acestui misoginism.
Patriarhatul si-a infipt bine radacinile si greu poate fi smuls... dupa atatea secole!
Femeia si azi sufera cumplit in unele zone ale globului... Asia, Africa, in tarile arabe!
Unele sunt omorate fara nicio posibilitate de a se apara, in acest secol XXI!

Cred ca multor lucruri li s-au pus bazele gresit, poate de aceea lucrurile nu merg deloc inspre bine.

Si la noi in tara intalnim acest misoginism, insa intr-o forma estompata.

Toate cele bune!
Spor la treaba