marți, 21 iulie 2009

Isus vs Budha ( Siddhārtha Gautama )

După cum v-aţi dat seama din postările mele, cei care mă citesc, eu nu cred că Iisus este Dumnezeu, Creatorul împreună cu Dumnezeu Tatăl şi Spiritul Sfânt al miliardelor de galaxii, planete şi a tot ce mai există în acest Univers sau Multivers ! Cred că Iisus a fost Fiul lui Dumnezeu în aceeaşi măsură în care suntem şi noi, că îl are în El pe Dumnezeu în aceeaşi măsură în care ni s-a dat şi nouă acea scânteie divină, că a folosit această oportunitate care se numeşte viaţa şi a ajuns prin studiu, prin învăţare, prin experimente spirituale, prin iniţiere, în urma unui proces spiritual întins în ani, la o spiritualitate pe care în cei 3 ani de misiune a răspândit-o în parte celor din jur ! Spun în parte, ţinând cont că performanţele la care a ajuns, nemaifiind repetate de nimeni mă duce cu gândul la o concluzie : ori aceste minuni sunt poveşti pentru a întregi imaginea unui Învăţător şi Maestru cum n-a mai fost altul ( mă refer la înmulţirea pâinilor şi peştilor, mersul pe apa, oprirea furtunii, învierea morţilor, redarea vederii orbilor din naştere, a putinţei de a merge ologilor din naştere ) ori s-a supus unor iniţieri spirituale şi mentale, în perioada care nu e scrisă în Biblie ( Noul testament ), până la 12 ani , când avem o descriere a vizitei sale la templu, împreună cu părinţii săi, unde i-a uimit pe învăţători cu profunzimea gândirii şi cunoaşterii textelor sfinte şi între 12 şi 29 sau 30 de ani, perioada care iar lipseşte din Biblie (Noul testament) !

    E uimitor cum despre o persoană atât de importantă, care după cum spune Noul Testament stă la dreapta Tatălui şi înainte fusese Dumnezeu Însuşi, nu ştim aproape 80 % din viaţa sa din Noul Testament, ci doar din surse exterioare, surse care, cum altfel, sunt negate de reprezentanţii Bisericii şi de către majoritatea creştinilor !
     Mi -am pus întrebarea, cum am văzut că mulţi şi-au pus-o, de unde avea Iisus aceste cunoştinţe, dacă nu a coborât din cer, după părerea mea ? Şi, atunci când am găsit explicaţii plauzibile pentru mine, m-am liniştit ! Există teoria că aceste cunoştinţe le-a acumulat în urma unei călătorii lungi, în Orient de la diferiţi călugări, învăţători sau din scrierile învăţaţilor acelor meleaguri ! Poate contactul cu aceste învăţături din Orient le-a avut în preajma satului în care a trăit Iisus toată perioada asta şi anume Nazaret, prin contactul cu diverse persoane (negustori, călători, poate chiar călugări ), care au trecut prin zona lui ! Nu ştiu ! Important pentru mine e că găsesc în învăţăturile lui Iisus, învăţături din aceste scrieri şi azi am să postez doar câteva din învăţăturile lui Budha ( Siddhārtha Gautama ) scrise cu 550 de ani mai devreme ! Creştinii or să-mi spună că Iisus fiind Dumnezeu înainte, încet-încet a intrat în poziţia pe care o avea înainte de a se întrupa în pântecele Fecioarei Maria şi anume de Dumnezeu omniscient ! Eu cum nu cred în teoria asta cu naşterea din fecioara Maria cu Duhul Sfânt, trebuie să găsesc explicaţii mai pământene, mai plauzibile şi acestea sunt cele pe care le-am găsit, prima şi cea mai grea de înghiţit de către creştini fiind chiar susţinută de pergamente aduse de Nicolae Notovici din Orient , în urma cărora s-a scris şi o carte de către Nicolae Notovici în 1894 „Viaţa sfântului Issa, cel mai bun dintre fiii oamenilor ", publicată în franceză în 1894 , în 8 ediţii în Franţa în primul an şi în 3 versiuni în engleză în Statele Unite ! Cum de atât de puţin oameni au auzit despre această carte ? Cum de ea nu este publicată astăzi şi oferită publicului larg spre dezbatere ? Există încă interese ale Bisericilor, ale creştinilor ca aceste variante să nu fie cunoscute ? Bineînţeles ! Pentru că aceste cărţi lovesc în inima credinţei lor atât de dragi !
    Iisus, Fiul lui Dumnezeu, parte a Sfintei Treimi, Dumnezeu Adevărat din Dumnezeu Adevărat, care s-a întrupat din Fecioară Maria cu Duhul Sfânt ! Cine în omenirea noastră mai este cunoscut cu acest statut ? Nimeni ! Iisus e unic ! Şi de această unicitate creştinii ţin cu dinţii, chiar dacă e adevărată sau nu ! Cum spune şi apostolul Pavel în Galateni 1:8 : „ Dar chiar dacă noi înşine sau un înger din cer ar veni să vă propovăduiască o Evanghelie, deosebită de aceea pe care v-am propovăduit-o noi, să fie anatema! ”
    Această închidere sub blestem a oricărui om care încearcă să cunoască adevărul, numai libertate de conştiinţă nu mi se pare ! Dar în această viaţă fiecare alege ce să creadă şi ce nu ! Dacă creştinii vor să creadă tot ce spune apostolul Pavel, e alegerea lor !
      Dau câteva dintre similarităţile dintre învăţăturile lui Iisus din predica de pe munte şi învăţăturile lui Budha: parabola semănătorului a fost spusă de Budha cu 550 de ani înainte, la fel parobala comorii ascunse în Pământ, mărturisirea lui Iisus despre cât de repede vedem paiul din ochiul aproapelui nostru şi nu reuşim să vedem părul din al nostru ( Luca 6 : 41-42 ) se găseşte, de asemenea, în învăţăturile lui Buddha cu 550 de ani înainte lui Iisus ! Acesta spune: „ Greşelile altora sunt mai uşor de văzut decât cele proprii ." (Udanavarga ,sectiunea27 ) ! Iisus a spus : „Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc, şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc "(Matei 5:44 ). Buddha a spus : „ Ura nu încetează niciodată în această lume urând, ci prin iubire . Acesta e un adevăr etern . Învingeţi mânia prin iubire .Învingeţi răul prin iubire ,învingeţi sărăcia dăruind ,învingeţi mincinosul prin adevăr ". Iisus a spus : „ ori de câte ori n-aţi făcut aceste lucruri unuia dintr-aceşti foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie nu Mi le-aţi făcut"(Matei 25:43 ), în timp ce Buddha spune : „ dacă nu aveţi grijă unul de celălalt, atunci cine va avea grijă de tine ? Cine m-ar îngriji pe mine , ar trebui să-i îngrijească pe bolnavi ."
     Imaginea casei prost clădite se regăseşte la ambii . Zădărnicia spălării rituale în scopul purificării se regăseşte la amândoi. Atât Buddha cât şi Iisus au fost acuzaţi de trai luxos pentru că nu au practicat niciodată o asceză dură, pentru că ei ştiau că ceea ce trebuie disciplinat în fiinţă umană nu este corpul ci mintea, aşa că nu are nici un sens să pedepseşti corpul .
     Alte parabole spuse de Iisus provin nu din aforismele lui Buddha, ci din tradiţiile hinduse dinaintea lui Iisus, care include afirmaţia lui Iisus : „ Dacă ai credinţa cât un bob de muştar ,vei muta munţii din loc . " ." Mutarea munţilor " este foarte cunoscută marilor şcoli ale misterelor din Egipt. Reminescenţele nunţii din Cana Galileii, Buddha şi discipolii săi au fost invitaţi la o nuntă şi, în loc ca mâncarea să fie consumată, pe măsură ce era mâncată de oaspeţi, aceasta creştea în cantitate şi a hrănit mulţimea care a apărut în final la cel ospăţ !
     Aici vedem tendinţa popoarelor de a-şi îmbraca în legende Marii Învăţători cu minuni, care de care mai neobişnuite ! Povestea bănuţului văduvei din ( Marcu 12:42-44 ) se regăseşte în învăţătura lui Buddha cu 550 de ani înainte ! De fapt, este replicata atât de similar încât ar fi aproape imposibil să susţinem că cele două poveşti au fost create independent . Iisus vorbea adeseori în mod dezaprobator despre cei care însetau să vadă miracole . La fel a făcut şi Buddha ! Odată, pe când Buddha a întâlnit un yoghin care îşi petrecuse 25 de ani de concentrare intensă, încercând să înveţe cum să meargă pe apa, fără să aibe rezultate tangibile, Buddha l-a întrebat de ce şi-a irosit timpul cu un lucru aşa neînsemnat, când tot ce avea nevoie era un bănuţ mic şi barcagiul l-ar fi transportat pe cealaltă parte a răului în barca sa !
     Aşa cum bătrânul sfânt Simion a profeţit naşterea lui Mesia şi l-a ţinut pe Iisus în braţe ca şi copil, aşa şi naşterea lui Buddha este profeţită de bătrânul sfânt Asita. Aşa cum Iisus a fost pierdut în templu şi a fost găsit conversând cu învăţaţii la fel şi Buddha a hoinărit şi s-a pierdut în contemplaţie înainte de a fi regăsit de familia lui. Amândoi au început să predice la vârsta de 12 şi amândoi au avut 12 discipoli.

     Amândoi l-au chemat pe primul discipol când acesta era sub un smochin. Amândoi au avut un discipol favorit şi amândoi au fost trădaţi de cineva. Trebuie să continui ? Cam ce concluzii putem trage ?
A. J. Edmonds, spre exemplu, susţine că există 112 paralele între învăţăturile lui Buddha şi textele evangheliilor creştine.
A fost acesta un accident?

     Dintr-o altă perspectivă, există similitudini neobişnuite între practicile catolice şi cele budhiste şi hinduse. Rozariul, venerea relicvelor, practici ascetice, ceremonia botezului , ceremonia mărturisirii păcatelor, celibatul preoţilor, etc. Toate acestea sunt de origine indiană.

     Există o similitudine neobişnuită între practicile catolice fundamentale şi cele ale Budhismului Tibetan. Prologul maiestuos al celei de-a patra evanghelii, ce-a a lui Ioan, începe cu afirmaţia "La început a fost Cuvântul, iar Cuvântul era cu Dumnezeu, iar cuvântul era Dumnezeu."
Ce spun Vedele? "La început a fost Brahman, cu care era Vak (Cuvântul) iar Cuvântul era Brahman." - un citat direct datând cu câteva secole mai devreme.
Încă mai susţineţi că a fost imposibil ca Iisus să fi trăit în India sau ca legenda sa să fi fost creată după cea a lui Buddha?

     Evident că Biserica încrâncenată a făcut tot posibilul să suprime şi să eradice toate urmele unor astfel de fapte, de aceea ele sunt puţine şi disparate.
Legătura lui Iisus cu India ar fi evidentă chiar dacă pergamentele nu ar fi fost găsite niciodată ! Evident că nu era în mod normal obiceiul lui Iisus să citeze profeţii evrei după nume, şi nu mai e nevoie să spunem că nu l-a citat nici pe Buddha după nume ! Dar chiar dacă Buddha nu este niciodată citat după nume de către Iisus, sper să nu va fi surprins prea tare similarităţile dintre unele dintre cele mai faimoase parabole şi învăţături ale lui Iisus şi scrierile lui Buddha, cu aproximativ 550 de ani înainte !
      Cu speranţa că acest articol v-a fost o lectură plăcută , dau mai jos şi linkurile care mi-au fost sursă de inspiraţie şi mulţumesc lui Miceal Ledwith şi prietenului meu , Dan Ioanitescu , pentru că mi-a dat linkurile spre aceste documentare care mi-au răspuns multor întrebări şi dubii de-ale mele !
http://video.google.com/videoplay?docid=5014377835686246317&hl=en
http://video.google.com/videoplay?docid=5739584448240624455&hl=en

Niciun comentariu: