vineri, 10 iulie 2009

Legea Naturii Umane-adaptare după C.S.Lewis (Creştinismul redus la esenţe)! - Despre dispute sau conflicte între credinţe sau oameni!


     Legea Câştig/Câştig spune, „Să nu o facem în felul tău sau al meu, hai să o facem în cel mai bun mod (fel) posibil pentru amândoi! " Greg Anderson

    „Oricine a auzit oameni certându-se! Uneori cearta lor părea nostimă, alteori părea de-a dreptul neplăcută; dar oricum ar părea, eu cred că putem învăţa un lucru foarte important dacă ascultăm lucrurile pe care le spun! Ei spun ceva de genul: „Cum ţi-ar place dacă ţi-ar face cineva lucrul acesta? " - „E locul meu; eu am fost primul aici " - „Dă-mi şi mie îngheţată.Eu ţi-am dat din a mea! "- „Haide, doar mi-ai promis ", spun copiii!
    Oricine a auzit lucruri de felul acesta în fiecare zi, oameni învăţaţi sau neînvăţaţi, copii sau oameni mari! Ceea ce mă interesează în toate aceste remarci   este că omul care le face nu spune doar că întâmplător purtarea celeilalte persoane nu-i este pe plac. El face apel la un standard de conduită care se aşteaptă să fie cunoscut de cealaltă persoană! Foarte rar se întâmplă ca cealaltă persoană să răspundă: „Ia mai lasă-mă în pace cu standardul tău! " S-ar părea că amândouă părţile au avut în cap o Lege sau o Regulă oarecare cu privire la corectitudine, la conduita, la moralitate sau orice altceva ai vrea să spui, o Lege cu privire la care ei sunt de acord. "
  De unde apar aceste standarde, aceste reguli? Poate din copilărie odată cu cele mai simple senzaţii de neplăcere când ni se ia jucăria şi nu ne convine, când suntem uzi şi vrem să fim schimbaţi, când mai târziu suntem învăţaţi de părinţi diferite reguli de comportare, regulă după regulă acestea pătrund în subconştientul nostru şi formează de la cele mai fragede vârste un cod, pe care îl cerem să fie recunoscut şi de celelalte persoane din jurul nostru, până când observăm că nu toţi avem acelaşi standard de morală, de conduită, de comportament!
  Dacă astăzi creştinismul nu este îmbrăţişat de oameni în mod spontan este datorită interdicţiile de natură fizică până la căsătorie, aparentei pasivităţi în fata violenţei sau unei agresiuni, conform versetul  "întoarce obrazul celui care te loveşte ", a multor evenimente din Vechiul Testament de natură spirituală şi mai puţin istorică şi poate chiar din Noul Testament!
  Dacă astăzi o să vedeţi bărbaţi sau femei că  îmbrăţişează aceste învăţături creştine, dacă nu provin din familii creştine sau medii creştine, vin după o experienţă în care s-au bucurat de toată „mierea"  libertăţii depline de alegere şi au ajuns la înţelepciunea că multe sunt deşertăciuni, inclusiv relaţiile fizice, sexul cu multe persoane de sex opus sau răzbunarea după un atac violent al   celuilalt fizic sau verbal sau petreceri fără noimă, nu mai spun de orgii sau beţii care la vârsta maturităţii devin rătăciri ale tinereţii în cel mai bun caz, când nu sunt etichetate ca greşeli grave ale acelor timpuri!
  Şi ajungem în timpul nostru când avem standarde şi credinţe deja formate şi sperăm, dacă omul din faţa noastră e inteligent să le aibă şi el! Se întâmplă aşa? Rar! Fiecare gândim în felul nostru multe aspecte ale vieţii şi chiar şi atunci când avem credinţe asemănătoare, nuanţele ne diferenţiază atât de mult, încât ajungem din nou să ne retragem în cetăţile noastre interioare şi să învăţăm să reacţionăm  !
  Oamenii au o grămadă de informaţii în capul lor, unele în formă de citate sau fraze ale unor scriitori, călugări, preoţi, oameni de cultură, prieteni, învăţători, profesori, psihologi, oameni de ştiinţă pe care i-au plăcut mult de-lungul timpului, alte informaţii sub formă de credinţe formate în urma multor ani de experienţă, selecţie, meditaţie, decantare, altele sub formă de imagini sau porniri instinctive, formate în urma unei analize prealabile rapide sau obţinută în timp  , prin vizualizări repetate a unor situaţii, vechi experienţe, a mediului înconjurător şi întâmplărilor la care au fost părtaşi sau le-au observat involuntar!
    Multe femei îşi formează reacţiile şi credinţele după personajele preferate sau nu din telenovelele urmărite cu sufletul la gură de-alungul ultimilor 20 de ani, mulţi bărbaţi din personajele sau actorii preferaţi din filme sau diferite sporturi sau din jurul lor, astfel că la un contact serios de credinţe şi standarde de conduită cu un om, nu ştii originea credinţelor lui de bază!
  Toţi au un standard de Bine şi Rău pentru ei sau pentru cei din jur, ce e bine şi ce nu să facem! Când ne izbim în credinţe, ce e bine să faci? Poate să nu uiţi după ce credinţe te ghidezi! Dacă te ghidezi după principiul că vrei să ajuţi pe cei din jur şi nu să fii aprobat, atunci trebuie să ai o îndoită răbdare, stăpânire de sine şi înţelegere pentru celălalt, pentru că până la urmă dacă vezi că greşeşte, scopul este ca încet-încet să-l faci pe celălalt să-şi schimbe singur principiile!
    Pe mulţi viaţa îi calca precum un compresor, scoţându-le şi ultimele urme de umanitate sau altruism din ei! Cu astfel de oameni pe care viaţa i-a înrăit, nu poţi uşor să interacţionezi! Trebuie să ai o mare doză de dragoste pentru oameni în general, pentru ca la legea junglei   pe care şi-au instaurat-o ca rege în capul lor, să poţi contrapune altruismul, bunătatea, facerea necondiţionată de bine!
  Aşa că nu porniţi "războaie " pentru care nu sunteţi dispuşi să pierdeţi cantităţi imense de energie, nervi şi bună dispoziţie! Oamenii călcaţi de viaţă, nu sunt uşor de convins! Ei pot deveni simpatizanţi ai dvs, dacă dragostea dvs e sinceră şi atenţia dvs pentru ei reală! Ei ştiu foarte bine între cine umblă în lume, nu oameni ca dvs i-au lovit, ci alţi lupi, poate la fel ca ei, sfâşiaţi de alţi oameni sau părinţi sau anturaje proste!
  De aceea e nevoie de toate armele pe care creştinismul sau o bună educaţie personală ni le pune la dispoziţie, îndelunga răbdare, stăpânirea de sine, bunătatea pentru a aduce lumina, umanitate şi noi legi în vieţile unor astfel de schilodiţi ai vieţii! Când veţi întâlni lupi, nu urlaţi la luna împreună cu ei, ci daţi-vă 2 paşi înapoi şi analizaţi-vă arsenalul! Nu e plin? Fuga la tezaur! Sunt destule învăţături în mintea noastră, dacă am ştiut să ne educăm, în Noul Testament, în Proverbe, în Biblie, în jurul nostru, în cărţile marilor înţelepţi ai vremii, să ne încărcăm corespunzător pentru astfel de confruntări!
  Până atunci staţi cuminţi, decât să vă enervaţi, să vă virusaţi poate, mai bine să nu ne implicăm în astfel de conflicte! Veţi pierde energie inutil, nu veţi aduce nici un beneficiu în viaţa celuilalt, ci doar resentimente şi astfel puteţi să vă depărtaţi de principiile pe care vi le-aţi fixat în viaţă ca altruismul, bunătatea şi facerea de bine necondiţionată!

Niciun comentariu: