duminică, 2 august 2009

Despre teoria castelor ,despre deja-vu şi „ miracolul " aprinderii instantanee a lumânării de Paşti la Ierusalim !


    După 1990 mulţi romani şi-au îndreptat atenţia şi spre scrierile din Orient, că era vorba de scrieri despre Yoga sau scrieri budiste, nu contează! Un lucru care m-a surprins pe mine un pasionat al învăţăturilor din Biblie a fost că multe din învăţăturile importante ale lui Isus au fost spuse şi de Mari Învăţaţi ai altor religii, cu sute de ani înainte vezi articolul  „Isus vs Budha (Siddhartha Gautama)! ". Dar aceste religii au în ele şi alte teorii care produc şi efecte devastatoare în ţările în care acea religie este majoritara!
    De exemplu teoria castelor din hinduism! Conform acestei teorii avem 5 caste, dacă includem şi pe reprobaţi sau panchamas: brahmana - brahmanii, preoţii şi învăţătorii; kshatriya - regii, războinicii şi aristocraţii; vaisya - negustorii şi meseriaşii; sudra-servitorii, agricultorii şi panchamas - cei din casta a cincea, numiţi şi reprobaţi.
    Pentru că se consideră că apartenenţa la o castă este dată de karma dintr-o viaţă anterioară, ajutorul oferit de cei din castele superioare este minim, ei considerând ca ceva normal că aici să se bucure de toate privilegiile castei lor şi să nu ajute pe cei din castele inferioare pentru că şi ei, la rândul lor, trebuie să-şi ispăşească karma lor! O teorie inumană care face ca milioane de săraci să fie lăsaţi de izbelişte pentru a-şi ispăşi karma, a învăţa lecţiile pe care trebuie să le înveţe pentru a intra într-o nouă existenta purificaţi de suferinţă pe care au îndurat-o în această viaţă!
    Astăzi avem preoţi înalţi în structurile Bisericii Ortodoxe (vorbesc de ea pentru că religia ortodoxă este considerată majoritara în ţara noastră), care sunt văzuţi ca dumnezei! Mă uit când vine câte un episcop în vreun sat, cum se îngrămădesc băbuţele să-i arate cuvenitul respect şi mă scârbesc! N-am nimic cu aceşti reprezentanţi ai acestei Biserici, dar aceasta idolatrie îmi repugnă! Sunt curios, dacă Isus ar trăi astăzi, s-ar îmbrăca el în acele haine, care de care mai pompoase? Mai mult ca sigur că nu! De fapt, acesta este un test foarte bun să vedeţi dacă o persoană care reprezintă Biserica îl reprezintă pe Isus, că e preot, pastor sau prelat înalt, nu contează   şi anume, întrebaţi-vă   dacă Isus ar spune, s-ar îmbrăca sau s-ar comporta ca acel reprezentant al Bisericii în acel moment!
    Mă uit în jurul meu şi văd la cei pasionaţi de aceste învăţături budiste, hinduiste din Orient o încercare de a explica orice prin reîncarnare!
    Am să dau câteva răspunsuri, altele decât cele pe care le oferă religia hindusă, la anumite întrebări pe care oamenii şi le pun destul de des!
    Multora dintre noi ni se întâmplă să ni se pară că am mai văzut acel loc, când mergem undeva unde nu am mai mers vreodată, aşa numitul deja-vu (deja-vazut, parcă am mai văzut asta)!
    Condiţionaţi de învăţăturile hinduse sau teoria reîncarnării, putem spune: „Poate am trăit aici în altă existenţă “!
      O altă explicaţie ar fi aceasta: Fiecare om care trăieşte în acea zonă, dacă a trăit emoţii puternice legate de un loc, ceva care l-a impresionat din natură sau un eveniment cu mare încărcătură emoţională i s-a întâmplat în acel loc, poate imprima în mentalul colectiv ca o amprentă acea imagine, încărcată de emoţiile şi sentimentele sale!
    Dacă creierul nostru este compatibil cu acel creier, el poate recepţiona prin subconştient acea imagine din mentalul colectiv, o poate înregistra în subconştient şi când ajungem în acel loc să ni se pară că am mai văzut-o! Este o altă explicaţie pentru   cei care nu cred în teoria reîncarnării, explicaţie pe care o pot lua ca variantă!
    O altă minune pe care an de an o vedem de Paşti la Ierusalim este aprinderea instantanee a unei lumânări ! Dar nu mulţi ştiu că acest procedeu a fost reprodus de cei care ştiu puţin din proprietăţile fosforului alb! Mai exact, fosforul alb se obţine prin calcinarea fosfatului de calciu (apatite sau fosforite) cu cărbune. În procedeul industrial se adăugă însă dioxid de siliciu (nisip), al cărui rol este de a pune în libertate din ionul de fosfat, pentaoxidul de fosfor mai reactiv.
      Este posibil ca preoţii să introducă fitilul lumânărilor în fosfor alb înainte de începerea ceremonialului. Fosforul alb este foarte uşor inflamabil şi se aprinde în contact cu oxigenul.
    În anul 2005 (vezi video de mai jos), într-o demonstraţie live la o televiziune greacă, Michael Kalopoulos a înmuiat patru lumânări în fosfor alb. Lumânările s-au aprins spontan după circa 20 de minute, din motive binecunoscute de oricine ştie proprietăţile fosforului în contact cu aerul. Criticul a arătat că dacă fosforul este dizolvat într-un solvent organic (substanță chimică (lichidă) care are proprietatea de a dizolva în masa ei alte substanţe ; dizolvant potrivit, autoaprinderea este întârziată până când solventul este aproape total evaporat. Aprinderea putând fiind întârziată până la o jumătate de oră sau chiar mai mult, depinzând de densitatea soluţiei şi de natură solventului folosit.
  Pentru uşurarea vizionarii videoclipului (nefiind tradus   din greacă în română), lumânările sunt introduse în soluţia (solventul) în care este dizolvat fosforul alb între minutele 1.10 -2.10 şi prima se autoaprinde la minutul 2.35 (7.59 minute după introducere, în fereastra mică)
   Această tehnică practicată de clerul ortodox este cunoscută încă de pe vremea lui Strabo, care a menţionat că „în Babylon, există două izvoare, unul alb şi unul negru. Cel alb izbucneşte în flăcări.”
    Tehnica era cunoscută şi de magii caldeeni şi de vechii greci, filieră pe care se presupune că ar fi învăţat tehnica şi clerul ortodox de la Ierusalim.
    Încă din antichitate erau cunoscute reacţiile fizico-chimice de acest fel, Strabo susţinea că babilonienii (magii caldeeni) şi vechii greci cunoşteau procedeul.
    Am să mai dau şi alte explicaţii de altă natură decât cele vehiculate în lumea noastră legate de teoria reîncarnării sau a farselor din lumea religiei creştine, pentru a ne putea debarasa de aceste încercări de impresionare a copilului din noi cu magii şi îndreptarea noastră spre acele învăţături care aplicate constant, ne pot face un caracter frumos cu o minte trează, fără păcăleli bisericeşti!

5 comentarii:

dianna spunea...

Oamenii au nevoie de "miracole" ca sa creada in Dumnezeu desi nu stiu la ce-i ajuta o lumanare care se aprinde singura sau o icoana care plange...
E bine de stiut cum se poate explica stiintific un astfel de fenomen.
Si partea cu reincarnarea este interesanta si logica.
Felicitari pt articol!

Elvis spunea...

Asa e ,doamna ! In loc ca preotii si pastorii sa se concentreze pe invataturile bune din Biblie si sa fie ei insisi exemple vii ai modelului Isus ,fac tot felul de magii de la aceasta lumanare care se aprinde instantaneu la Ierusalim ,la icoane care plang (cu dispozitive bine ascunse in spatele icoanei din care curge printr-un orificiu ulei sau o substanta parfumata ) si alte si alte smecherii ! Multumesc pt aprecieri si am sa incerc sa mai aduc si alte fenomene cu explicatii stiintifice ! (multumesc pe aceasta cale domnului Pavel Corut si altor autori pentru explicarea stiintifica a acestor fenomene ,din ale caror carti si articole m-am inspirat si ma voi inspira pentru articolelel mele ! )

Dan Ioanitescu spunea...

Buna dimineata Elvis,

Foarte instructiv.Foarte! Felicitari!
Chiar mi-au prins bine.

Numai hinduistii au caste. In India sunt mai multe religii care coabiteaza. De aceea schimbarea orientarii religioase reprezinta pentru ei o salvare, o eliberare pe de o parte dintr-o sclavie si trecerea in alta, mai umana.
Yoga, care nu este religie reda demnitatea umana a celui care o practica. Am asistat la Rishikesh la momentul in care Babaji, guru, a deschis chakra unui hinduist, care avea un comportament straniu, cel putin pentru noi cei care veneam din alta cultura, extrem de umil, si i-a dat de inteles ca din momentul acela, nu mai are a-si face probleme de casta.
Varianta de explicare pentru "deja vu" mi se pare plauzibila.
Mai exista inca doua forme "deja connu" -deja cunoscut, pe care o putem interpreta in acelasi mod si inca una "deja vecu"- deja trait, la care nu mai putem aplica algoritmul. Acolo se intampla altele. Cred ca stii despre ce vorbesc.

Elvis spunea...

Multumesc pt aprecieri ,Dan ! Ma bucur ca ti-a placut articolul ! Sper sa extrag din ce citesc si alte idei care sa fie utile celor care ma citesc !

Elvis spunea...

Multumesc pt aprecieri ,Dan ! Ma bucur ca ti-a placut articolul ! Sper sa extrag din ce citesc si alte idei care sa fie utile celor care ma citesc !