sâmbătă, 24 octombrie 2009

Cine sunt eu ?    De mii de ani oamenii şi-au pus această întrebare ! Eckhart Tolle spunea o pildă foarte interesantă în care o rază din lumina solară îşi căuta o altă identitate decât cea pe care o avea, şi anume, de rază de lumină ! Cât de uşurată s-ar simţi, acea rază de lumină, dacă ar constata sau conştientiza un lucru atât de simplu: că ea este ceea ce este, şi anume o rază de lumină şi nu îşi creează tot felul de identităţi false ? La fel şi oamenii au fost creaţi să fie persoane care să arate nenumăratele atribute, care de care mai frumoase, ale acestui Creator minunat, numit de noi , Dumnezeu !
    Dar, din păcate, mulţi dintre noi, cu mintea proprie, îşi creează identităţi false, mult mai mici, de foarte multe ori negative, identificându-se cu tot felul de modele, mai mult sau mai puţin luminoase ! Unii spun că sunt meseriile pe care le practică, alţii că sunt o frântură de inteligenţă pură , alţii idioţenia întrupată, când îşi recunosc, cu ajutorul Conştiinţei din ei, această fărâmă din Dumnezeu , dată fiecăruia din noi, câte vreo greşeală în gândire sau acţiune, care este mult sub standardele lor acceptate sau ştiute şi câte şi mai câte identităţi, mult mai mici decât îşi doreşte Dumnezeu pentru noi ! Cine suntem noi până la urmă ? Dacă un scriitor sau poet talentat, dar smerit, ar spune că el este un canal între frumuseţea lui Dumnezeu, aşa cum o văd ei, cu simţurile şi uneltele lor artistice şi lume, eu vreau să scot un alt atribut dat nouă, foarte bine ştiut de fiecare dintre noi, dar nu destul de bine conştientizat . Acest atribut este liberul arbitru , această posibilitate de a alege, de a ne identifica cu un gând, cu o analiză a minţii noastre, cu mintea noastră, cu meseria noastră, cu un sentiment sau o durere, cu o viziune sau model mai apropiat de Dumnezeu sau de drac !
     Noi suntem Cei care alegem ! Fiind cei care alegem, putem să ne schimbăm destinul în orice moment, alegând o altă cale decât cea pe care am mers până atunci, să nu ne mai identificăm cu povestea vieţii noastre, cu gândurile şi concluziile analizei minţii noastre, să nu ne mai identificăm cu acele etichete finale ale analizelor noastre, ci, să ne spunem acest adevăr : că nu suntem acea poveste, nu suntem acele etichete finale, ci putem să facem mult mai mult pentru noi şi cei dragi nouă, ca de exemplu, putem fi cei care îşi vor croi, din acel moment, cu lecţiile învăţate din trecutul lor, propriul destin, ajutat de Dumnezeu, care ne-a dotat cu această posibilitate şi atribut foarte important, după părerea mea şi a multor oameni, care şi-au schimbat destinul în bine: LIBERUL ARBITRU !
    Dumnezeu ne vrea liberi şi fericiţi şi, dacă credem ce spune apostolul Pavel, că Dumnezeu este plin de bunătate faţă de noi (1 Corinteni 13:4 ), atunci oricare ne-ar fi durerea şi credinţa că Dumnezeu ne pedepseşte pentru greşelile sau păcatele noastre, gândiţi-vă că Dumnezeu este Iubire şi vă doreşte binele, că este bun şi aceste atribute, Bunătatea şi Iubirea, nu sunt ceva trecător în caracterul Său, ci  constante eterne !

Niciun comentariu: