sâmbătă, 10 octombrie 2009

Versete care îmi plac din Biblie ! De ce e Biblia frumoasă ?


 " Iubiţi-L pe Dumnezeu cu toată inima, cugetul şi mintea voastră ! " Ni se spune să-L iubim pe Dumnezeu cu toată inima şi mintea noastră ! Deci şi mintea şi creierul nostru îşi au o mare importanţă în creşterea noastră spirituală ! Întotdeauna mi-am dorit ca ceea ce cred să fie corect şi logic dar, din păcate, ceea ce nu am înţeles am combătut, nelăsându-L pe Dumnezeu să mă lumineze în timp asupra unei alte interpretări asupra unui verset sau altul ! Eram un tip impulsiv. Şi azi mai sunt uneori, când nu sunt atent la tiparele mele de comportament, în anumite situaţii sau la anumite vorbe, gesturi sau persoane ! Suntem robii tiparelor noastre de comportament! Reacţionăm după cum ne învăţăm de-a lungul timpului ! Pentru că am avut norocul de a avea de tănâr, contact cu cei care studiau Biblia şi pentru că m-a pasionat şi pe mine un gen de comportament de care să fiu mândru, mi-au rămas în minte destule idei foarte bune de cum e Dumnezeu din Biblie ! Mulţi oameni sunt de acord că descrierea lui Dumnezeu din 1 Corinteni cap. 13 e una dintre cele mai frumoase din lume  Marea problemă a celor care încearcă să devină creştini la maturitate este că, văzând cum e lumea din jurul lor, nu găsesc potrivit ca stil de viaţă întoarcerea obrazului şi suferinţa de dragul dogmei, să suferim şi noi un pic, aşa cum a suferit şi Isus pentru păcatele noastre! Dar Isus este descris ca un tip care şi-a arătat dreptatea şi cu biciul şi şi-a spus cu mult curaj părerea despre cei falşi, ipocriţi, şmecheri, profitori şi alte categorii pe care le avem şi astăzi în alte forme şi în alte haine!

  Astfel, încet, încet ,dintr-un critic al unor reacţii omeneşti ale lui Isus, am devenit un simpatizant al Lui şi acum pot spune chiar că îmi este un prieten! Îmi raportez des credinţele la cele ale lui Isus sau ale apostolilor şi încet, încet, mă schimb fără să-mi dau seama! Dacă dorinţa noastră sinceră este să fim mai buni şi Dumnezeu să fie mândru de ceea ce acceptăm ca şi credinţe de bază, vom găsi în Noul Testament, în învăţăturile, pildele lui Isus şi ale apostolilor săi Calea! Un lucru mare pe care l-a făcut cartea lui Eckhart Tolle , „Un pământ nou“, este acela că m-a învăţat să mă privesc din afară! În creştinism, Isus spune să ne lepădăm de noi! Apostolul Pavel a învăţat să nu mai trăiască el, ci Isus să trăiască prin el! Toate aceste căi nu sunt decât soluţii de a deveni mai buni, prin ieşirea din tiparele proprii de comportament, acea naşetere din nou, lucru pe care îl putem reuşi, privindu-ne din afară ori de câte ori avem ocazia şi adoptarea unor modele de comportament noi, creştine  Este omorârea Eului nostru şi înlocuirea cu un Eu mai bun, care se ghidează după reguli noi! Isus a murit pentru toate greşelile noastre! Aşa că, pornim la drum iertaţi de Dumnezeu, dacă acceptăm această credinţă! Restul depinde de noi! Renunţaţi la voi şi lăsaţi gândurile bune care le citiţi în Biblie să vă schimbe! Eul nostru şi tiparele noastre de comportament sunt sursa multor probleme din viaţa noastră! Renunţaţi la vechile tipare şi învăţaţi tipare noi! Priviţi-vă din afară cât puteţi de des şi, dacă descoperiţi ceva care nu vă place, lăsaţi acel tipar de comportament să moară, înlocuindu-l data viitoare cu un comportament nou, ajutaţi de gândul bun la care învăţaţi să apelaţi tot timpul ! El e în spatele Eului nostru şi nu aşteaptă decât să fie recunoscut! Citiţi Noul Testament şi Îl veţi recunoaşte din ce în ce mai des! Nu vă faceţi griji că aţi greşit sau că greşiţi! Important e să vă întoarceţi tot timpul spre Lumină, spre gândul bun şi, astfel, veţi căpăta liniştea promisă de Isus ca arvună şi conştiinţa că faceţi ce trebuie şi sunteţi cum trebuie! Bineînţeles, dacă am greşit faţă de cineva, trebuie să ne cerem iertare şi să încercăm să reparăm greşeala! Învăţaţi că nu contează Eul nostru, ci doar să conştientizăm că tot ce facem Îi place lui Dumnezeu ! Învăţaţi să vă obşnuiţi cu bucuria pe care o dă El, când îi respectaţi regulile şi, astfel, veţi înţelege ce înseamnă să-L gustaţi pe Dumnezeu !

8 comentarii:

Şerban Tomşa spunea...

Învăţ de la dumneavoastră numai lucruri frumoase. În fond, esenţialul : cum să trăim, să iubim şi să gândim relaţiile noastre cu Dumnezeu. Ar fi extraordinar dacă aţi avea ocazia să le vorbiţi copiilor din şcoli despre credinţă şi Divinitate...

dianna spunea...

Da, frumos articol. L-am citit cu placere. Doar ca vorbele sunt usor de rostit insa greu de aplicat. Si nu ma refer aici la tine , Elvis, ci la mine in primul rand.
Citesc Biblia de 17 ani, zilnic; consider ca este ca o oglinda capabila sa ne arate unde suntem "murdari" si ar trebui sa ne "curatam". Si in tot acest timp nu am facut nicio schimbare, in Eul propriu, fara efort.
In toti acesti ani am trecut prin situatii f grele care mi-au slefuit personalitatea: m-au invatat umilinta, bunavointa, respectul. Si inca trec prin astfel de "probe de foc". Dor cumplit!
Ce vreau sa spun cu asta? E aproape imposibil sa schimbi ceva la personalitatea ta (vorbesc la modul generic) fara lupte interioare, fara durere.
E la fel ca la o operatie. Doare dar e benefica. Chiar daca o faci cu anestezie, durerea o simti dupa, cand efectul anesteziei trece.
Dar important este rezultatul: o personalitate frumoasa si o constiinta curata inaintea lui D-zeu.

Elvis spunea...

Dragă domnule Tomşa, nu m-aş încumeta deocamdată să dau sfaturi nici prietenilor, dar apoi copiilor cărora dacă le dai sfaturi îţi asumi şi o mare responsabilitate ! Aici e altceva, îmi scriu trăirile şi credinţele şi dacă cuiva care mă citeşte i se potrivesc trăirile, poate să facă o paralelă cu situaţia şi viaţa sa şi să încerce o nouă idee !

Dragă doamnă Dianna, ştiu că e foarte greu să fii aşa cum credem noi că ne vrea Dumnezeu, dar cred, încă nu sunt sigur, că dacă ne dorim cu adevărat,învăţăm şi cum să facem pentru a realiza asta ! Am auzit şi cred asta că să te laşi schimbat, e mai uşor decât să te chinui tu să respecţi tot ce crezi că este bun pentru tine pentru a fi plăcut de Dumnezeu ! Pentru asta Dumnezeu sau Isus sau Duhul Sfânt trebuie să ne devină o persoană cu care să vorbim mai sincer, mai deschis şi mai fără ocolişuri decât o facem cu orice persoană ! Isus sau Dumnezeu sau Duhul Sfânt trebuie să ne devină cel mai bun prieten şi transformarea va fi mai uşoară ! Cred asta ! Eu cred că Dumnezeu ne vrea mai buni şi cred că ştie şi cum să o facă ! Cred că dacă ne chinuim noi să fim într-un fel în care să spunem cu mintea noastră că aşa credem că ne-ar vrea Dumnezeu, atunci cădem în aceeaşi capcană a egoului nostru, care nu este Dumnezeu, ci doar cineva care creează şi el săracul concepte cum se pricepe mai bine !Cred că trebuie să fim exact precum copiii în relaţia cu Dumnezeu şi să ne recunoaştem ignoranţa şi nepriceperea în această încercare de a fi mai buni şi mai apropiaţi de modelul lui Isus tot timpul ! Aşa măcar Dumnezeu poate să intervină ! Observ la persoane inteligente, deşi dau sfaturi foarte bune despre orice , o ignoranţă crasă în materie de religie sau de adevărată sinceritate faţă de ce e frumos în Biblie ! Aşa că nu e uşor cu Biblia ! Dar e mai bine să vrem decât să fim în categoria celor care se bucură de toate şi râd de eforturile noastre ! Eu, din experienţă spun, n-aş da o experienţă spirituală reuşită, de orice gen şi cele mai banale, pe nimic ! Aşa că atunci când vă veţi elibera de dvs şi veţi fii un copil în mâna lui Dumnezeu vă va fi mai uşor ! Şi eu am un ego foarte puternic şi numai belele mi-a adus ! Dar mulţumesc lui Dumnezeu pentru bunătate şi toleranţa !

Elvis spunea...

Dar dvs aţi vorbit despre lupta care trebuie dusă pentru a fi curaţi în faţa lui Dumnezeu,dar şi de bucuria rezultatului : conştiinţa unei personalităţi frumoase şi curate în faţa lui Dumnezeu ! Aşa este !

dianna spunea...

Despre asta vorbeam. :)

amarys spunea...

Ai ales cu grijă cuvintele, ai scris frumos. Spuneai că sunt trăirile tale, că nu dai sfaturi. Şi eu mă feresc să dau sfaturi, prefer ca oamenii să se uite la modul meu de viaţă şi dacă găsesc în viaţa mea ceva ce merită urmat, sunt cel mai fericit!

Alex89 spunea...

Foarte bun articolul ca faci diferenta intre Vechiul si Noul Testament.
Interpretarea unitara in ceea ce priveste toata Biblia este o mare greseala.
Parerea mea este ca Biblia trebuie interpretata unitar, dar separat in ceea ce priveste Vechiul si Noul Testament deoarece cele doua Testamente sunt foarte diferite.
Nu vreau acum sa ironizez, dar Vechiul Testament e plin de aberatii.Ca de exemplu capitolul in care generalul Eftali promite lui Sabaot(tradus Dumnezeu mai tarziu de catre calugarul Ieronim) ca va sacrifica prima persoana care-i iese in cale daca ii va darui victoria impotriva inamicului si este chiar fiica lui.
Acesta este doar un exemplu...
Nu am citit Biblia in intregime, mai am mult din ea sa citesc, dar nu pot spune(asa cum sustine Corut) ca este o suma de carnagii.

Şerban Tomşa spunea...

Învăţ de la dumneavoastră numai lucruri frumoase. În fond, esenţialul : cum să trăim, să iubim şi să gândim relaţiile noastre cu Dumnezeu. Ar fi extraordinar dacă aţi avea ocazia să le vorbiţi copiilor din şcoli despre credinţă şi Divinitate...