luni, 15 februarie 2010

Despre Eul emoţional !

   Majoritatea dintre noi avem două euri (ego-uri), eul emoţional şi eul raţional, mintea şi sufletul sau inima, cum mai sunt denumite aceste instanţe ! Fiecare are logica ei şi fiecare gândeşte în felul său specific ! Dacă unui Eu (ego) raţional îi plac analizele logice, argumentate, eului sufletesc, emoţional, afectiv îi plac motivaţiile sufleteşti, romantice, emoţionale sau de orice altă natură, numai raţionale, nu ! Dacă Eul emoţional foloseşte când se exprimă sintagma „ eu simt că ...", cel raţional, foloseşte sintagmele „eu cred că, eu spun că, eu consider că..." ! Majoritatea dintre noi ne identificăm cu unul din aceste două euri (ego-uri), alternativ sau îl preferăm pe unul în dauna celuilalt ! Se spune despre eul emoţional că poate lua contact mult mai uşor cu intuiţia sau inspiraţia divină sau de orice altă natură şi sunt de acord cu acestă afirmaţie ! De aceea femeile, care preferă identificarea cu acest eu (ego) sunt mai intuitive, citesc mai repede personalitatea celuilalt sau trăsăturile de bază ale interlocutorului ! Şi bărbaţii pot reuşi acest lucru, dacă îşi mută atenţia spre ceea ce numesc ei „fler" sau „simţ" şi ascultă vocea acestuia ! În general, bărbaţii sunt raţionali, preferă argumentele raţionale celor afective şi rareori, doar când iubesc sau sunt îndrăgostiţi gândesc cu inima ! Nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul creştinilor practicanţi ! Majoritatea creştinilor practicanţi, nu contează dacă sunt bărbaţi sau femei, gândesc cu inima ! Datorită protecţiei divine pe care şi-o asigură prin credinţa lor, a interlocutorului permanent pe care îl au în Isus, ca prieten, Domn, Stăpân corect, protector, ei refuză să mai gândească cu mintea, de aceea, în general dialogurile cu creştinii practicanţi, de orice confesiune, sunt foarte dificile, de multe ori imposibile datorită poziţionării diferite a fiecăruia dintre ei !

    Creştinii, prin credinţa lor, îşi creează un univers propriu, un univers din care nu vor să scape, pentru că se simt foarte bine în el, de aceea orice încercare de convingere raţională că anumite credinţe din acest Univers sunt false sunt sortite eşecului din start ! Eu i-aş numi oameni care îşi suspendă creierul, pentru avantajele psihologice, raţionale, afective, practice ale credinţei lor ! Dacă sunteţi liber-cugetători sau atei, nu încercaţi să scoateţi un astfel de om din Universul lui ! Nu va ieşi ! Avantajele pe care le are în această „ Lume interioară " sunt prea multe, ca să-l aduceţi în lumea reală ! Pentru ce s-ar întoarce ? Să-i fie iarăşi rău ? Tocmai îşi găsise un echilibru interior ...Plus că avea un interlocutor, un prieten, în Isus, pe care nu l-ar fi dat pentru nimic în lume ! Aşa că, eu cel puţin, am încetat să mă mai cert cu creştinii pe chestii de religie ! Nu reacţionează la logică şi basta !

    Dar să ne întoarcem la eul emoţional ! De multe ori acest eu, pe care unii psihologi îl identifică cu subconştientul, este duşmanul nostru ! În realitate, noi nu suntem nici eul emoţional, nici eul raţional, nu suntem nici mintea noastră, nici emoţiile sau sufletul nostru ! Ele fac parte din fiinţa noastră, ne identificăm cu ele, dar nu sunt noi ! Ce suntem noi e ceva mult mai subtil ! Această entitate, conştientă de sine însăşi, care se poate identifica şi cu gândurile sale şi cu sufletul său sau sentimentele sale, ne exprimă într-o mai mare măsură decât o face fiecare din aceste euri false ! Am spus că de multe ori eul emoţional ne este duşman ! El poate fi leneş, superficial, refractar la argumente, comod, nerăbdător ! Eul nostru emoţional poate fi virusat cu o mulţime de defecte de personalitate ! Prin identificarea cu el, noi devenim acel eu şi suportăm consecinţele eului nostru ! Pe acest lucru se bazează succesul programării mentale sau al autosugestiei sau a gândirii pozitive, pentru că înscrie în subconştient sau în mintea acestui eu, un cod de procedură, să-i spun aşa, care să ne ajute şi nu să ne submineze succesul în viaţa ! Mulţi îşi spun, identificându-se în acel moment cu eul raţional, cu mintea lor, că trebuie să fie mai buni sau mai ambiţioşi sau mai calmi sau mai atenţi cu soţiile sau problemele copiilor lor sau, ştiu eu, orice dorinţă sau trăsătură de personalitate pozitivă pe care ei o gândesc ! Dacă aceasta este preluată şi de eul afectiv ca ceva cu adevărat important, succesul integrării ei în mintea noastră cea mai profundă este garantat ! Planurile pozitive şi modele pozitive de personalitate aparţin gândirii raţionale ! Când ele sunt preluate de eul afectiv, aceste planuri, dacă Dumnezeu le aprobă, au cele mai mari şanse să se împlinească, dacă sunt urmate cu perseverenţă ! În înţelepciunea populară există proverbele : „să nu ne întindem mai mult decât ne e plapuma" şi „să nu visăm cai verzi pe pereţi", dar asta nu înseamnă că nu putem visa la orice lucru pozitiv în viaţa noastră şi să-l lăsăm pe Dumnezeu, împreună cu eul nostru emoţional să-l împlinească !

   Întotdeauna când eul emoţional va avea un plan în care crede, are nevoie de raţiune să-l pună în aplicare ! Ar fi preferabil ca metodele de punere în aplicare al acelui plan să fie legale sau să nu aducă prejudicii altei persoane ! De multe ori nu se întâmplă aşa, după cum ştim cu toţii, suntem înconjuraţi de oameni fără scrupule, la care interesul personal şi de familie primează ! Asta e, din păcate, lumea în care trăim ! Din fericire, legile lui Dumnezeu, deşi aparent tolerează orice infracţiune, pentru cine are ochi, în final, pedepseşte orice încălcare a oricărui principiu moral, etic, legal sau spiritual ! Asta e partea bună, pentru că oricine şi-a propus să trăiască curat în această lume, până la urmă, va fi recompensat, dacă nu de cei care vrea el, de cei care au aceleaşi valori etice, morale, ca şi el !  Toţi ne plătim greşelile, mai devreme sau mai târziu ! Aşa că e preferabil să nu le facem conştient ! În rest, fiecare alege cu ce eu să trăiască ! Eu prefer să trăiesc şi să mă identific cu amândouă, în funcţie de situaţie, într-o armonie cât mai profundă ! Sper şi dvs !

Niciun comentariu: