sâmbătă, 13 februarie 2010

Din înţelepciunea lui Eckhart Tolle ! Puterea prezentului !

  Un autor care îmi place foarte mult este Eckhart Tolle ! Pentru mine este un psiholog extrem de bun, titulatura sub care el se prezintă fiind de învăţător spiritual şi din punctul meu de vedere, pe bună dreptate ! Conceptul pe care el îl introduce în cartea  „ Puterea prezentului " este cel de corp-durere format din emoţiile noastre refulate din trecutul nostru ! Cu acest corp-durere mulţi dintre noi se identifică, unii pentru a obţine o identitate deosebită datorită suferinţei asumate sau trăite în trecutul nostru, alţii pentru că ceea ce facem în prezent nu ne este pe placul nostru şi identificarea cu acest corp-durere ne dă un sentiment de împlinire mult mai profund, alţii pentru că le place să atragă o energie de compasiune din partea partenerului de viaţă sau  a interlocutorului şi alte şi alte motive pentru care ne identificăm cu acest corp-durere din noi ! Soluţia propusă de autor este trăirea în clipa Acum ! Faţă de acest corp-durere atitudinea să fie de observare şi dacă este posibil de neidentificare cu el, acest corp care îşi trage energia ( psihică ) din identificarea cu el, fiind astfel lipsit de hrana care îl face să supravieţuiască !

  Un alt sfat excelent, dat de autor este acela să nu ne identificăm cu gândurile noastre ! Noi nu suntem gândurile noastre, noi ne exprimăm credinţele cu ajutorul minţii, creierului, prin gânduri, dar mulţi dintre noi rămânem deseori captivi gândurilor noastre sau analizelor noastre şi datorită identificării cu ele, ajungem, în cazul că aceste gânduri sunt negative, chiar până  la sinucidere !

 Dar să ne întoarcem la puterea care rezidă din atenţia dată clipei Acum ! Orice om care trăieşte în clipa Acum, cea prezentă îşi poate extrage o forţă extraordinară pentru că nici trecutul, nici cel imediat ( de câteva minute în urmă, să spunem în urma unui eşec personal sau a unei cearte puternice sau dezamăgiri profunde din cauza cuiva sau a unei anumite situaţii ) nu mai are putere asupra sa, nici viitorul imaginat inconştient sau conştient, pozitiv sau negativ ! E foarte bine să avem planuri pozitive scrise sau în cap, să extragem învăţăturile care ne dau înţelepciune din trecutul nostru sau a celor din jurul nostru, dar Forţa vine din trăirea în clipa Prezent !


  În clipa prezent Acum, noi hotărâm la ce să ne gândim, cărui gând sau sentiment să ne oprim atenţia din trecut, din viitor sau din ce observăm, noi suntem proprii noştrii stăpâni ! Cu cât atenţia este mai concentrată asupra clipei Prezent, Acum, cu atât mai mare este şansa auzirii acelei voci subtile din mintea noastră, pe care creştinii o numesc Duhul Sfânt sau Isus sau Dumnezeu, liber-cugetătorii şi ateii, Hiperconştiinţă, Conştiinţă sau Dumnezeu ! Oricum am numi-o, când scara noastră de valori este una corectă, acelei Voci îi vom auzi mesajul şi îl vom aproba, dacă este conform noţiunii noastre de Divinitate sau nu îl vom aproba, dacă îl vom asocia cu tabăra adversă, numită de creştini Satana, draci, diavoli şi de liber-cugetători şi atei, Subconştient, Partea animalică din noi sau gânduri interceptate accidental din Mentalul colectiv negativ !

  Oricum ar fi, trăirea în prezent ne ajută să ne stabilim direcţiile, să fim la conducere, sub inspiraţia Duhului Sfânt, cum îl numesc creştinii sau Isus sau Dumnezeu sau a Conştiinţei noastre rodate, cum unii liber-cugetători numesc acestă voce inspiratoare ! Alţii îi spun, pur şi simplu, Inspiraţie ! 


   Contează foarte puţin eticheta sau cuvântul pe care îl dăm noi Sursei acelui mesaj, ci forţa şi importanţa lui în viaţa noastră şi, bineînţeles, dacă îl urmăm, conştietizarea gândului sau auzirea lui, dar neîmplinirea în viaţa noastră când suntem siguri că este de la Sursa cea bună, nefăcând să fim decât un sol (pământ neroditor ), cum spune pilda semănătorului lui Isus din Luca 8: 5-15 !

   Vă recomand, din toată inima, acest Ghid Practic, Puterea prezentului, al acestui autor foarte profund, din punctul meu de vedere, Eckhart Tolle ! Ea se poate downloda şi de aici : http://www.scribd.com/doc/2203831/ECKHART-TOLLE-Puterea-Prezentului .

Niciun comentariu: