vineri, 28 ianuarie 2011

Asasinii economici !

      Pentru cei care doresc să ştie cum lucrează membri ai guvernului S.U.A, faţă de preşedinţii aleşi democratic din ţările latine din America Centrală şi de Sud sau din Orientul Mijlociu, îi invit să urmărească aceste videoclipuri de pe Youtube! Ele sunt mărturiile unui fost „asasin " economic, John Perkins, în unele din aceste ţări, care a ales să spună adevărul! Am dat sub videoclipuri mărturia acestui om din filmul „Zeitgeist? Addendum " (filmul se poate vedea cu subtitrare în romana aici), mărturia aflată în film de la minutul 25 la minutul 41, pentru a găsi mai uşor această secţiune foarte interesantă!


Corporatocratia - asasinarea economica - partea 1
Corporatocratia - asasinarea economica - partea 2
Corporatocratia - asasinarea economica - partea 3
Corporatocratia - asasinarea economica - partea 4


 Nasterea asasinului economic -(marturia unui fost asasin economic ( John Perkins

    "Sunt douã metode de a cuceri si de a înrobi o natiune.  Una este prin sabie. A doua este prin îndatorare."  John Adams - 

    Noi, asasinii economici suntem,de fapt,responsabili pentru crearea primului imperiu global.Noi lucrãm în multe moduri diferite dar, probabil cel mai frecvent este sã gãsim o tarã care are resurse, cum ar fi petrol...  ... si apoi aranjãm un împrumut urias acelei tãri de la Banca Mondialã sau una din celelalte organizatii de acest tip.Dar banii nu ajung cu adevãrat în acea tarã.De fapt, ajung la marile noastre corporatii pentru a construi proiecte de infrastructurã în acea tarã. Centrale electrice, parcuri industriale, porturi... lucruri de care sã beneficieze corporatiile noastre si câtiva oameni bogati din acea tarã. Dar nu ajutã deloc majoritatea oamenilor .Întreaga tarã rãmâne cu o datorie foarte mare.Este o datorie atât de mare încât nu pot sã o plãteascã si asta face parte din plan, sã nu poatã sã o plãteascã.  

    La un moment dat, noi, asasinii economici mergem înapoi acolo si le spunem:"Ascultati, ati pierdut multi bani, nu vã puteti plãti datoriile asa cã...vindeti petrolul foarte ieftin la companiile noastre petroliere... lãsati-ne sã construim o bazã militarã la voi în tarã... trimiteti trupe si sustineti-le pe ale noastre într-un loc cum ar fi... Irak sau votati-ne la urmãtoarele alegeri ONU."    Sã privatizeze compania de electricitate, sistemul de apã si canalizare si sã le vândã corporatiilor din SUA si altor corporatii multinationale. Deci este o adevãratã retea si este atât de tipic modul de actionare al FMI si al Bãncii Mondiale.Ei îndatoreazã o tarã si este o datorie atât de mare încât nu pot sã o plãteascã. Apoi ei se oferã sã refinanteze datoria si trebuie cã tara sã plãteascã o dobândã si mai mare.Apoi ceri acest "quid pro quo" pe care-l numesti o conditionalitate sau bune relatii, care înseamnã de fapt cã trebuie sã-si vândã resursele...incluzând multe din serviciile lor soCIAle, companiile de utilitate... uneori sistemele lor educationale, penale,de asigurãri... la corporatii strãine.   Deci este o loviturã dublã - triplã - cvadruplã.  


   Preceptul pentru asasinul economic a apãrut la începutul anilor '50, când Mosaddeq a fost ales în mod democratic în Iran.El era considerat "speranta pentru democratie" în estul mijlociu si în alte pãrti ale lumii. A fost ales de cãtre revista "Time" ca omul anului.Dar unul din lucrurile pe care le-a adus si a început sã îl implementeze a fost ideea cã, companiile petroliere strãine trebuiau sã plãteascã mult mai mult pe petrolul pe care îl cumpãrau din Iran...si cã oamenii din Iran ar fi trebuit sã aibã de câstigat de pe urma propriului petrol, …ciudatã politicã !  Desigur cã nu ne-a plãcut asta, dar ne era fricã sã  facem ce fãceam de obicei, adicã sã trimitem armata.  În schimb, am trimis un agent CIA, Kermit Roosevelt, rudã cu Teddy  Roosevelt cu câteva milioane de dolari si a fost foarte, foarte efficient !   Într-o scurtã perioadã de timp a reusit sã îl dea jos de la putere  pe Mosaddeq si l-a adus pe shar-ul Iranului pentru a-l înlocui.  El fusese dintotdeauna favorabil SUA si a fost foarte eficient.  Bombe zburau deasupra Iranului, un ofiter de armatã striga cã Mosaddeq  s-a predat si cã regimul sãu ca dictator virtual al Iranului s-a sfârsit.  Oamenii defileazã pe strãzi cu fotografii ale  shar-ului în timp ce sentimentele se inverseazã.  Shar-ul este primit cu bucurie acasã !


   Aici, în Statele Unite, la Washington, oamenii priveau  în jur si spuneau "uau, asta a fost usor si ieftin" !  Asta a stabilit un nou mod de a manipula tãrile, de a crea un imperiu.  Singura problemã cu Roosevelt a fost cã era un agent CIA si  dacã era prins, urmãrile ar fi putut sã fie destul de serioase ... asa cã, foarte rapid în acel moment s-a luat  decizia sã se foloseascã consultanti privati...  ... pentru a canaliza banii prin Banca  Mondialã sau FMI sau una din celelalte agentii  de tipul acesta, sã se aducã oameni ca mine, care lucreazã pentru companii private.  În caz cã am fi fost prinsi, nu s-ar fi gãsit legãturi cu guvernul.  Când Arbenz a devenit presedinte al Guatemalei, tara era controlatã  de compania United Fruit si de marile corporatii internationale.  Arbenz si-a dat seama ce asta si a zis: "Vrem sã dãm pãmântul înapoi oamenilor".  Dupã ce a ajuns la putere implementa politici care ar fi fãcut  exact asta, sã dea drepturile asupra pãmânturilor înapoi oamenilor.  Asta nu le-a plãcut prea mult celor de la "United Fruit"  asa cã au angajat o firmã de relatii  publice pentru a lansa o campanie pentru a convinge Statele  Unite, cetãtenii Statelor Unite, presa SUA, congresul SUA...  ... cã Arbenz era o marionetã a URSS si cã dacã l-am fi lãsat la putere,  URSS ar fi avut o bazã în aceastã emisferã. 


   În acea perioadã exista în mintile tuturor o fricã  exageratã de teroarea rosie, teroarea comunistã  si asa, ca sã scurtãm povestea, din aceastã campanie de relatii publice s-a ajuns la  un angajament din partea CIA si a armatei de a-l înlãtura de la putere pe acest om.  Asta s-a si întâmplat. Am trimis avioane, am trimis soldati, am trimis  sacali, am trimis tot ce am putut pentru a-l înlãtura si chiar l-am înlãturat.  Imediat ce a fost înlãturat de la putere, cel  care i-a luat locul le-a redat corporatiilor  internationale, inclusiv United Fruit toate drepturile si posesiunile precedente.  Ecuador a fost condus pentru multi multi ani de  dictatori pro-SUA. Ei erau de multe ori destul de brutali.  Apoi s-a decis ca ei sã aibã o alegere cu adevãrat democraticã.  Jaime Roldos a candidat pentru presedintie si scopul sãu principal, spunea el,  era sã asigure folosirea resurselor Ecuadorului pentru ajutarea oamenilor.  A câstigat... coplesitor... nimeni nu mai  câstigase atât de detasat alegerile în Ecuador.  Apoi a început sã implementeze aceste politici pentru a se asigura  cã profiturile de la petrol ajungeau la oameni, pentru a-i ajuta. 


   Nouã nu ne-a plãcut asta aici, în SUA.  Am fost trimis acolo ca unul din numerosi asasini economici pentru a-l schimba  pe Roldos, pentru a-l corupe, pentru a-l suci... sã-l facem sã înteleagã...  "stii, poti sã ajungi foarte bogat tu si familia ta dacã joci jocul nostru dar...  dacã continui sã implementezi politicile promise... vei pleca"  Nu a vrut sã asculte, a fost asasinat.  Imediat ce s-a prãbusit avionul, toatã zona a fost închisã.  Singurii care aveau acces erau militarii SUA de la o bazã  militarã din apropiere si câtiva militari din Ecuador.  Când a început investigatia, doi din martorii principali au murit  în accidente de masinã înainte de a avea sansa de a depune mãrturie.  Multe lucruri stranii s-au întâmplat în jurul asasinãrii lui Roldos.  Eu, ca si majoritatea oamenilor care s-au uitat la  acest caz nu au nici o îndoialã cã a fost o asasinare.  Desigur, în pozitia mea de asasin economic, mã asteptam ca Roldos  sã fie înlãturat fie printr-o revoltã, fie printr-o asasinare...  ... dar avea sã fie înlãturat pentru cã nu putea fi corupt, nu  se lãsa sã fie corupt în felul în care vroiam noi sã-l corupem. 


  Omar Torrijos, presedintele Panama a fost unul din preferatii mei, mi-a plãcut mult,  era foarte carismatic, el chiar vroia sã îsi ajute tara.  Când am încercat sã îl mituiesc sau sã-l corup  spunea: "Uite, John..." de fapt mã numea Juanito.  Spunea: "Uite, Juanito, nu vreau bani, ceea ce vreau este ca tara mea sã fie tratatã în mod corect.  Vreau ca SUA sã plãteascã datoriile fatã de acest popor pentru toate distrugerile pe care le-a fãcut aici.  Vreau sã fiu în pozitia în care sã pot ajuta alte tãri din America Latinã sã-si câstige independenta si sã fie libere de aceastã prezentã teribilã din nord.  Voi ne exploatati atât de tare...  Vreau sã fie Canalul Panama înapoi în mâinile acestui popor.  Asta vreau. Asa cã, lasã-mã în pace. Nu încerca sã mã mituiesti."  Era 1981 si în luna mai Jaime Roldos a fost asasinat.  Omar era foarte constient de asta.  Torrijos îsi tinea familia împreunã si spunea: "Probabil cã sunt  urmãtorul dar este OK pentru cã am fãcut ceea ce am venit sã fac.  Am renegoCIAt Canalul. Canalul va fi în mâinile noastre.  Am terminat negocierile cu Jimmy Carter si avem un tratat."  În luna iunie a aceluiasi an, doar douã luni mai  târziu a murit si el într-un accident de avion.  Nu existã nici o îndoialã cã a fost executat de sacali finantati de CIA.  Existã foarte multe dovezi. Unul din bodyguarzii lui Torrijos i-a dat în ultimul moment în timp ce iesea din avion, un casetofon mic care continea o bombã.  Este interesant cum acest sistem a continuat în acelasi mod timp de multi ani doar cã asasinii economici au devenit din ce în ce mai buni.  Apoi ne-a venit ideea, pe care am si aplicat-o recent în  Venezuela, în 1998, când Hugo Chavez a fost ales presedinte.  Înaintea lui fiind multi presedinti corupti care au distrus practic economia tãrii.  Chavez a fost ales democratic.  Chavez a înfruntat SUA si a cerut cã petrolul  Venezuelei sã fie folosit pentru a-si ajuta poporul.  Desigur cã nu ne-a plãcut asta aici, în SUA.  În 2002 a pornit o revoltã. Nu este nici o îndoialã în mintea mea si nici în mintea majoritãtii celorlalti oameni cã CIA era în spatele acelei revolte.  Modul în care acea revoltã s-a format reflecta  ceea ce Kermit Roosevelt fãcuse în Iran.  Au plãtit oameni pentru a iesi în stradã pentru a se revoltã,  pentru a protesta, pentru a zice cã Chavez nu este deloc popular.  Dacã poti convinge câteva mii de oameni sã facã asta si aduci televiziunea,  poti sã faci sã parã ca si cum ar fi iesit toatã tara în stradã.  Apoi lucrurile încep sã degenereze.  Chavez a fost destul de inteligent si oamenii îl urmau  cu atâta loialitate încât au reusit sã înfrângã revolta.  A fost un moment fenomenal în istoria Americii Latine


    Irak este exemplul perfect pentru a arãta cum functioneazã întreg sistemul.  Noi, asasinii economici suntem prima linie de apãrare.  Mergem, încercãm sã corupem guvernul, încercãm sã-i facem sã accepte  împrumuturi uriase pe care le folosim ca pârghie pentru a-i cumpãra, practic.  Dacã nu reusim, la fel cum nu am reusit eu în  Panama cu Omar Terrijos si în Ecuador cu Jaime  Roldos, care au refuzat sã fie corupti, a  doua linie de apãrare este sã trimitem sacalii.  sacalii fie rãstoarnã guvernul, fie asasineazã.  Apoi vine noul guvern care va face ce vrem noi.  Presedintele stie ce se va întâmpla dacã face altceva. 


   În cazul Irakului, ambele au dat gres.  Asasinii economici nu au reusit sã îl convingã pe Saddam Hussein.  Am încercat de multe ori.  Am încercat sã-l facem sã accepte ceva asemãnãtor cu ceea ce a acceptat Casa Saud în Arabia Sauditã dar nu a acceptat...  ... asa cã am trimis sacalii pentru a-l asasina  dar nu au reusit. Securitatea lui era foarte bunã.  Lucrase la un moment dat pentru CIA.  Fusese angajat pentru a-l asasina pe presedintele anterior al Irakului. Nu a reusit dar cunostea sistemul.  În '91 am trimis armata pentru a doborî armata Irakului.  În acel moment presupuneam cã Saddam Hussein se va rãzgândi.  Puteam sã-l înlãturãm, desigur, dar nu vroiam.  Era destul de puternic, îsi controla oamenii.  Credeam cã îi poate controla pe kurzi, sã îi tinã pe iranieni la granitã si sã continue sã pompeze petrol pentru noi.  Acum cã i-am învins armata, sperãm sã se rãzgândeascã.  Asasinii economici au intervenit din nou în anii '90 fãrã succes.  Dacã ar fi reusit, ar fi încã la putere si i-am fi vândut câte avioane de luptã ar fi vrut si ce ar mai fi vrut. Dar nu au reusit.  Sacalii nu au reusit sã îl înlãture de la putere, asa cã am trimis armata din nou. De aceastã datã am fãcut treaba pânã la capãt.  L-am înlãturat si, totodatã, ne-am ales cu contracte de constructive foarte profitabile pentru a reconstrui o tarã pe care am distrus-o.  Este o afacere destul de bunã, dacã detii companii de constructii importante.  Irakul arãtã cele trei stadii:  asasinul economic - nu a reusit, sacalii - nu  au reusit si mãsura finalã - intervine armata. În acest mod ne-am creat un imperiu dar am fãcut-o foarte subtil, este clandestin. 


    Toate imperiile din trecut au fost construite cu  ajutorul armatei si stiau cu totii cã le construiau.  Britanicii stiau cã îl construiau, francezii,  germanii, romanii, grecii si erau mândrii de asta.  Întotdeauna aveau o scuzã: împrãstiau civilizatie, împrãstiau o  anumitã religie sau ceva de genul acesta; dar stiau cã îl construiesc.  Noi nu stim.  Majoritatea oamenilor din SUA nu stiu cã trãim de pe urma unui imperiu clandestin.  În ziua de azi e mai multã sclavie în lume decât a fost vreodatã.  Trebuie sã te întrebi: dacã este un imperiu, cine este împãratul ?  În mod evident, presedintii SUA nu sunt împãrati, împãrat e cineva  care nu e ales, nu are mandat limitat si nu raporteazã nimãnui.  Deci, nu putem clasifica presedintii în acest mod dar avem ceea ce consider  a fi echivalentul împãratului. Este ceea ce eu numesc corporatocratie

   Corporatocratia este un grup de indivizi care conduc cele mai  mari corporatii si se comportã cã împãratii acestui imperiu.  Ei controleazã mass-media fie prin conducere directã fie prin publicitate.  Controleazã majoritatea politicienilor nostri pentru cã le finanteazã campanile,  fie prin corporatii, fie prin contributii personale ,care provin din corporatii.  Nu sunt alesi, nu au mandat limitat, nu raporteazã nimãnui.  În vârful corporatocratiei, nu-ti mai poti sã seama dacã persoana lucreazã pentru o  corporatie privatã sau pentru guvern pentru  cã se misca tot timpul dintr-o parte în alta.  Deci, ai un tip care într-un moment este presedintele unei mari companii de  constructii, cum ar fi Halliburton si în urmãtorul moment este vicepresedintele SUA...  ... sau presedintele care este implicat în afaceri cu petrol.  Acest lucru se întâmplã indiferent dacã sunt la conducere republicani sau democrati.  Se misca dintr-o parte în alta pe usa care se învârte.  Într-un fel guvernul nostru este invizibil de multe ori.  Politicile lui sunt îndeplinite de corporatii pe un nivel sau altul si de fapt, politicile guvernului sunt create de corporatocratie si prezentate guvernului.  Este o relatie foarte strânsã.  Nu este ceva de genul "teoria conspiratiei", acesti oameni nu trebuie sã se întâlneascã si sã comploteze pentru a face lucruri.  Cu totii lucreazã având un singur scop: maximizarea profiturilor  indiferent de costurile asupra societãtii si asupra mediului.  Acest proces de manipulare de cãtre corporatocratie prin  îndatorare, mituire si înlãturare politicã se numeste GLOBALIZARE.